Problema infrastructurii in Romania
O perceptie sistemica asupra problemelor de cariera si din mediul de afaceri din Romania

Pentru a obtine aceasta pagina in format PDF

Discutand recent cu un prieten despre schimbarile vizile din Romania, el a facut un comentariu cu privire la dezvoltarea tarii in ultimii 20 de ani. Observatia lui a fost ca pe parcursul acestor ultime doua decade, se poate observa, de fapt, foarte putina evolutie in cea mai mare parte a infrastructurii tarii. Incepand din 1990 s-au facut un numar mare de imbunatatiri la nivel local dar ele nu sunt conectate intre ele inca, si nici la nivel national, international sau global. Si, daca aceste imbunatatiri locale nu sunt conectate intre ele, indiferent de numarul lor, ele nu cresc perceptia unei dezvoltari colective reale.

Cel mai comun exemplu pe care cei mai multi oameni l-au experimentat direct sau prin cunostinte se refera la un numar de locuinte sau alte dezvoltari publice care au rasarit in stanga si in dreapta si care asteapta cu rabdare sa sa fie conectate la electricitate, canalizare, apa si reteaua de drumuri. Aceste case si cladiri sunt, de multe ori, frumoase si au fost vandute dar, fie nu se poate ajunge usor la ele, fie nu pot fi locuite datorita lipsei unei conectari decente la infrastructura.

Ca sa oferim un exemplu din perspectiva infrastructurii, daca cineva a consultat in 1995 harta rutiera a Romaniei, cu acele informatii, inca suficient de precise, ar putea calatori azi in tara fara prea mare dificultate. Drumurile au fost largite in anumite parti, unele sunt reparate partial cu o anumita regularitate si cateva noi segmente de autostrada au fost facute. Dar, pentru cea mai mare parte, este aceeasi retea de drumuri. Cresterea enorma a numarului de masini care foloseste aceasta retea o transforma des in ceva impracticabil si chiar periculos. Din nefericire, aceasta observatie cu privire la reteaua de drumuri din Romania e valabila pentru multe alte infrastructuri in transportul feroviar, apa, canalizare, irigatii, educatie, administratie, juridic si alte infrastructuri nationale, oricare ar fi ele.

Ca sa fiu corect, sunt vizibile schimbari in multe parti in Romania. Unele cladiri noi au fost contruite si altele renovate, exista cateva scoli bune si unele sisteme de irigatie functioneaza. Putem enumera si multe alte multe renovari locale sau imbunatatiri. Totusi, in ciuda fondurilor europene puse la dispozitie pentru reconstruirea si modernizarea infrastructurii tarii, toate aceste schimbari fara legatura intre ele nu creeaza impreuna o interfata eficienta. Aceste schimbari nu sunt legate intre ele. Cu alte cuvinte, imbunatatiri partiale pe bucati din oricare domenii nu adauga valoare la imaginea nationala, ca un tot integrat.

Metafora biologica

Daca incercam sa comparam aceasta stare de lucruri cu un corp sau un sistem organic, echivalentul ar fi sa vindecam cateva celule individuale, cateva organe si cateva parti in timp ce sistemul nervos central, arterele si venele, sistemul limfatic si cel osos sunt toate tinute intr-o stare deplorabila. Care este folosul unei inimi sanatoase daca arterele si venele sunt blocate? Si, care este cu adevarat rostul repararii unei parti daca ea nu poate fi conectata cu restul sistemului?

Din perspectiva sistemica, daca acceptam aceasta observatie la nivel national, putem apoi sa aplicam acelasi patern si altor realitati din Romania ca sa vedem cum se potrivesc si ce ne dezvaluie. Asta poate permite o intelegere sistemica a catorva probleme structurale care exista intr-un numar mare de companii, in administratia guvernamentala, departamente, echipe si oameni. Intr-adevar, perspectiva sistemica spune ca paternurile observate in sistemele mari, in cazul nostru la nivel national in Romania, pot fi observate in forma identica in toate partile care compun sistemul, in cazul nostru in cele mai multe dintre sub-sistemele din Romania, cum ar fi regiuni, orase, organizatii, oameni. Bineinteles, in aceasta abordare, generalizam foarte mult. Exista cu siguranta numeroase exceptii, insa cu toate aceastea, imaginea globala ne poate pune pe ganduri.

In consecinta, permiteti-ne sa consideram ca schimbarile locale si deconectate intre ele pe care le-am identificat in Romania nu modifica imaginea nationala care este cea a lipsei unei infrastructuri modernizate. Acest articol isi propune sa aplice paternurile in alte dimensiuni intrinseci ale tarii si sa ofere revelatii cu privire la starea de dezvoltare a multor alte dimensiuni.

Infrastructuri organizationale

La nivel organizational, de exemplu, paternul poate fi urmatorul: Cateva schimbari intamplatoare au fost realizate in majoritatea companiilor pentru a rezolva urgentele evidente. Imbunatatiri limitate si directionate au fost facute in cateva departamente, in cateva echipe sau domenii de expertiza.

  • In numeroase companii, super campanii de marketing si comunicare interna au hranit imaginatia oamenilor si i-au impresionat cu imaginea unor produse si servicii exceptionale. Deseori, aceste campanii faceau promisiuni care nu corespundeau cu realitatea mai putin placuta pe care o experimenta clientul final sau chiar personalul intern in termeni de avantaje.
  • In unele companii, forta de vanzari si-a imbunatatit radical eficienta dar calitatea serviciilor post-vanzare nu s-a schimbat, spre dezamagirea, mai ales, a clientilor. Deziluzia lor a crescut vertiginos.
  • In alte companii, sistemul financiar s-a modernizat pana la un nivel foarte performant dar Resursele Umane, ca si departamen,t sunt inca undeva in epoca feudala si unii dintre angajati sunt aproape nevoiti sa isi dea in judecata companiile pentru a avea drepturile lor respectate.
  • In altele, recrutarea este foarte performanta si propune pachete moderne si motivante pentru a atrage cei mai buni candidati, dar o data ce persoana este angajata, ce se intampla dupa nu mai este urmarit.

Este sigur ca aceste imbunatatiri locale pot fi considerate foarte folositoare. Dar cand nu sunt generalizate si conectate transversal, ele nu cresc perceptia despre progresul realizat. De fapt, in cele mai multe companii, modernizarea localizata este de cele mai multe ori ineficienta datorita unei structuri arhaice. Modul de baza in care interfateaza aceste organizatii nu s-a schimbat fundamental. Departamente, echipe si oameni sunt inca foarte departe de a fi conectati. Ca urmare, ei sunt mult mai aproape de a fi un grup de state independente si invidioase decat o comunitate coerenta si conectata.

In unele cazuri, infrastructura este prezenta insa nu este conectata la utilizatorul final. Ultimul kilometru iar, cateodata, chiar ultimii metri lipsesc. Cateva linii de electricitate sunt la o aruncatura de piatra de casele care au nevoie. Unele dintre ansamblurile rezidentiale sunt accesibile doar pe drumuri pline de noroi dinspre o sosea apropiata.

  • La fel, in cateva organizatii, sistemul de management al carierei a fost cumparat de la experti externi, insa, nu este aplicat sau este ocolit in avantajul favoritismelor, nepotismului sau a altor reminiscente ale unei alte epoci.

In nenumarate organizatii cand exista proceduri globale, ele sunt ocolite, nestiute de oamenii care ar trebui sa le aplice si lipsite de rezultate pentru oamenii care ar trebui sa beneficieze de pe urma folosirii lor. In multe alte organizatii, infrastructura moderna este complet inexistenta inca.

Strategii individualiste

Ca si rezultat, fiecare individ in Romania isi dezvolta strategii personale pentru a se adapta la caracteristicile infrastructurii locale. Acest lucru poate fi considerat o reactie sanatoasa. In unele cazuri, se petrec imbunatatiri colective relativ limitate, dar ele sunt benefice doar pentru cei cativa membri ai unei comunitati privilegiate si protejate. Ceea ce este valabil pentru toti ceilalti insa, nu se schimba.

Ca si consecinta, infrastructura culturii organizationale este inca asa cum era 15 ani in urma. Fiecare individ face tot felul de manevre pentru a avea un avantaj personal mai mare decat al vecinilor care, in mod normal, sunt indreptatiti la tratament egal. Individualismul continua sa fie regula atunci cand infrastructura nu reuseste sa conecteze oamenii. Teritorialitatea feudala si protectionismul continua sa fie strategia cea mai buna de supravietuire atunci cand o persoana nu poate conta pe faptul ca va fi tratat egal si onest de catre intreg sistemul.

Ca si rezultat, in Romania poti experimenta in fiecare zi un sentiment de anacronism. Instrumentele moderne dau impresia ca traim in secolul 21 si strategiile de supravietuire individualiste par sa fie cea mai importanta forta care animeaza viata personala si profesionala. Ansamblurile suburbane rasarite ofera imagini idilice ale unei bogatii in crestere dar ele sunt locuite inca de oameni care isi gasesc satisfactia in nefericirea vecinilor lor.

Putem concluziona ca, atunci cand infrastructura lipseste in orice sistem, valorile colective, credintele si comportamentele nu evolueaza. Individualismul va continua sa se dezvolte ca si strategie de supravietuire atata timp cat nu se va face nimic pentru a asigura o conexiune generala. Acesta este adevarul in cea mai mare parte dintre organizatii.

Individualism sau lucru in echipa?

Chiar si la o scara mai mica, aceleasi paternuri ale tarii pot fi identificate ca aplicabile la multe echipe din Romania. In ultimii zece ani, liderii au facut mari eforturi sa asigure training pentru indivizi, sa recruteze si sa retina talentele individuale, sa recunosca realizarile individuale si sa recompenseze rezultatele individuale. Desi credinta comuna este ca aceasta atenti acordata indivizilor va duce la imbunatatirea rezultatelor colective, in final, ea nu a facut decat sa intareasca strategiile individualiste. Realitatea dura este ca, intr-un foarte mare numar de companii, comunicarea transversala este practic inexistenta, lucrul in echipa este lipsit de eficienta, sentimentul unei comunitati a disparut, inteligenta colectiva s-a evaporat si informatii vitale nu sunt date pentru a avea un avantaj asupra celorlalti membri ai echipei. Intr-adevar, poate fi greu sa retii indivizii cand nu exista un liant colectiv. Miscarea talentelor este, ca urmare, foarte ridicata si companiile incearca sa fie inventive facand mai mult din acelasi lucruri pe care le-au facut.

Ca si rezultat, acelasi patern national poate fi perceput la nivelul echipelor din cele mai multe sisteme locale. A fost acordata foarte putina atentie dezvoltarii infrastructurii de interfatare a echipei si crearii unui ansamblu performant prin conectarea membrilor. Prezenta la intalnirile echipei tine de hazard, negocierea exceptiilor personale de la procesele echipei a devenit o regula si angajamentul fata de procedurile echipei sunt foarte rar respectate. Pentru a inlocui dinamica unei echipe, sunt folosite intalniri de unu la unu astel incat sa influenze sau sa opreasca decizii, in spatele scenei sunt imprastiate zvonuri pentru a-i discredita pe cei perceputi ca si competitori, strategii manipulative sunt dezvoltate pentru a castiga cat mai multa amanare a rezultatelor si a atrage atentia managerilor de varf. Cand fiecare membru al echipei joaca pentru un scor personal si bate toba lui personala, nu poate exista o echipa.

Pe o scara inca mai mica, este interesant de observat ce schimbari s-au petrecut in cadrul de referinta individual in Romania, pe de o parte, si cum sunt acestea conectate cu alte evolutii personale in ceea ce priveste comportamente, cunostinte, atitudini, credinte, etc

Discrepante comportamentale personale

Cadrul de referinta sau paradigma unei persoane este un intreg comprehensiv si coerent care inglobeaza intr-o maniera organizata credintele, valorile, comportamentele si atitudinile unui individ. Este echivalenul unei infrastructuri personale. Cand cadrul de referinta al unei persoane se schimba, tot ce este legat de ea sau de viata ei il urmeaza. Prioritati, ambitii, comportamente, valori, intregul care a fost dintotdeauna coerent evolueaza cu schimbarea paradigmei. In consecinta, o schimbare in cadrul de referinta este profunda, totala si, foarte des, radicala.

Cand un cadru de referinta nu se schimba, orice modificare comportamentala sau a credintelor va ramane o adaptare superficiala la o situatie specifica. O persoana fricoasa poate invata sa se deschida si sa isi asume mai multe riscuri daca mediul imediat o cere, dar va ramane fundamental lipsita de incredere daca nu evolueaza si cadrul ei de referinta. O persoana egoista va invata sa impartaseasca si sa faca schimb cu altii intr-un context limitat care cere asta si dintr-o data sa se schimbe si sa incerce sa obtina cel mai mic avantaj personal daca apare o oportunitate. O persoana fundamental nesigura poate invata sa se deschida si sa comunice intr-un mediu pozitiv doar pana cand se intampla un moment dificil pentru ca atunci, dintr-o data, sa dispara si sa se ascunda din fata acestei provocari personale.

Schimbari sociale si profesionale sunt observabile peste tot la nivel individual in Romania promovate de cele mai noi valori, informatii, mode si tendinte. Aceastea sunt rapid copiate si aparent adoptate. Dar, daca apare o mica presiune, a criza marunta, un eveniment neasteptat, atunci, dintr-o data, apar la suprafata vechile, mult folositele si adevaratele strategii si comportamente. Si asta e foarte evident in criza economica actuala. Adevarul este ca, unele dintre vechile cadre de referinta sunt inca foarte actuale in Romania. Schimbarile locale si temporare sunt inca prea superficiale ca sa produca un progres colectiv real.

Cateodata, putem observa ca anumite comportamente personale sunt total in dezacord cu actiunile intreprinse de aceeasi persoana. O atitudine prietenoasa si deschisa pentru cateva momente va fi brusc urmata de o retragere in tacere atunci cand apare ceva neasteptat. Comportamentul colaborativ se va transforma, dintr-o data, intr-o competitie fatisa la aparitia unei oportunitati neasteptate. Cand noi comportamente sunt insusite fara o munca in profunzime pentru a schimba paradigma fundamentala, acestea nu vor rezista in fata dificultatilor sau oportunitatilor trecatoare. Cel putin, constanta felului in care oamenii se poarta va fi pusa sub semnul intrebarii si, in cel mai rau caz, ei vor fi perceputi ca lipsiti de onestitate.

A lucra catre solutii personale

Cand avem nevoie sa devenim practici si sa imaginam solutii, Gandirea Sistemica poate fi gresit inteleasa. Perceperea paternurilor si a problemelor nu inseamna ca singura solutie este una globala ci dimpotriva. Problema incalzirii globale, de exemplu, nu va fi rezolvata printr-o decizie luata de un organism international care va conduce o strategie pentru intreaga lume. In acord cu „ gandeste global si actioneaza local”, poluarea globala trebuie si va fi rezolvata local. La fel, asteptand ca Romania sa isi renoveze infrastructura la nivel national este, probabil, cea mai pasiva atitudine iar sa actionezi local, fiecare in mediul lui, este cea mai responsabila si eficienta solutie.

Schimbarile de infrastructura in organizatiile noastre, in echipele noastre si la nivel personal au nevoie sa se intample oricand este posibil, fara intarziere. In functie de aria de responsabilitate, schimbarile in echipe si organizatii sunt mult mai usor de realizat decat sa astepti ca politicienii sa intreprinda actiuni pertinente la nivel local sau national. Bineinteles, cel mai indicat nivel pentru fiecare este sa treaca la actiune in sfera personala. In zona responsabilitatii personale nu avem scuze pentru a nu intreprinde actiuni pozitive. Daca cineva nu este parte a solutiei astazi, atunci este parte a problemei.

La nivel personal, congruenta inseamna pentru fiecare individ mai intai sa isi clarifice sistemul de credinte personale si valorile asociate. Sistemul de credinte constituie fundamentul cadrului de referinta. Sa stai fata in fata cu ele poate fi dificil insa poti ajunge la ele punandu-ti o serie de intrebari directe si oneste

  • Exemple: Care sunt valorile si credintele mele si cum pot sa contribui la crearea unei comunitati? Care este adevarul meu si care este minciuna mea? Cand pretind ca sunt ceea ce nu sunt doar pentru castiga ceva? Cum se pot baza ambitiile mele pe mijloace etice? Ce gandesc/simt/fac atunci cand simt ca mediul meu nu este unul etic si ce as putea face in loc de asta? Sunt nerabdator sa imi implinesc ambitiile si sa o iau pe scurtaturi ca sa reusesc? Cum pot sa cladesc o fundatie personala pentru succese pe termen lung? Ce pot sa fac atunci cand vad ca vecinul meu nu respecta legea? Ce pot sa fac diferit atunci cand mi se spune ca nu am fost foarte etic? Cat de mult pot sa investesc acum in dezvoltarea pe permen lung atat profesional cat si personal? Cum pot sa obtin rezultate mai degraba prin munca decat prin conexiuni? Cand si unde pot sa imi respect angajamentele si procesele colective si sa imi spun cu voce tare asteptarile ca si ceilalti ar trebui sa faca la fel? Unde pot sa sprijin si sa recunosc cu regularitate succesele altora? Etc

Cele mai multe dintre aceste intrebari sunt focusate pe actiuni care tin de capacitatea noastra de a cladi o comunitate. Cand cadrul nostru de referinta este angrenat catre colaborare si dezvoltarea unei cresteri sustenabile, toate comportamentele personale se potrivesc in mod natural la aceasta perspectiva. Daca am invatat insa, doar parti dintr-un comportament colaborativ, fara sa reconsideram valorile de baza si stemul de credinte, atunci rezultatele actiunilor noastre vor fi patate de ganduri si reactii contradictorii.

Prin urmare, credintele despre noi insine, despre alti oameni si valorile despre locul nostru in mijlocul a tot ceea ce ne inconjoara ne definesc comportamente mult mai des si mult mai profund decat alte credinte sau valori abia invatate. Pentru a putea actiona adecvat intr-un mod colaborativ in cladirea comunitatii este foarte important ca, mai intai, fiecare sa isi evalueze, defineasca foarte clar si, cateodata, sa isi modifice valori si sisteme de credinte foarte personale. Aceasta reprezinta efortul fundamental si preliminar necesar cu fiecare dintre infrastructurile noastre personale si interne. Aceasta este cu adevarat cea mai locala optiune pentru progres.

A lucra catre solutii colective

Cand cineva devine pregatit sa modeleze in mod sustenabil comportamentul de dezvoltare a comunitatii, pasul urmator este sa lucreze la cladirea infrastructurii in mediul apropiat reprezentat de echipele noastre, familiile sau alte grupuri sociale in care suntem parte. In acest scop, cateva intrebari au nevoie sa fie puse si cateva raspunsuri au nevoie sa fie gasite.

  • Exemple: Cum poate fiecare sa participe in mod activ si modest la cladirea unor noi sisteme locale fara sa se pozitioneze nici in centru nefiind si nici in margine? Cum poate fiecare dintre noi sa participe la luarea unor decizii colective eficiente si la procesul de urmarire pana la implementare fara sa preia conducerea sau sa se retraga? Cum poate fiecare sa isi gaseasca locul care i se cuvine in sistemul local, asigurandu-se in acelasi timp, ca fiecare alta persoana din mediul respectiv este parte in mod cinstit la munca si la rezultate? Cum poate fiecare sa participe in a face pe cei de langa ei sa reuseasca in mod colectiv prin crearea unei bogatii sanatoase sustenabile in mediul lor apropiat?

In mod evident, dezvoltarea acestor echipe sau sisteme locale se bazeaza pe definirea unui numar de comportamente si procese, acceptate in mod colectiv, si care trebuie sa fie implementate pe termen lung de catre toti pentru a crea o comunitate eficienta. Aceste comportamente se bazeaza pe o solida credinta personala ca, a cladi pe termen lung o comunitate este mult mai important decat castigul personal imediat. Este nevoie, totodata, sa se bazeze pe perceptia clara ca toti castigam mai mult creand in mod treptat o bogatie comuna decat incasand imediat un castig personal.

Bineinteles, aceasta transformare la nivel colectiv nu va functiona daca indiviziii nu au facut schimbarea in perspectiva lor personala. Dar, nici nu va functiona daca, sisteme colective, cum sunt echipele sau familiile, nu incep sa cladeasca arhitectura sau infrastructura fundamentala care sa permita indivizilor sa faca schimbarea in perspectiva lor personala. Daca echipe sau alte colectivitati locale nu decid in mod clar sa construiasca sistemele de credinte ale comunitatii, valorile, procesele si comportamentele atunci indivizii se vor intoarce foarte repede si natural la individualismul pe termen scurt pentru supravietuire. In consecinta, in Romania azi, schimbarea colectiva a cadrului de referinta in echipele din jurul nostru este de maxima importanta pentru acompanierea si sprijinirea schimbarile perspectivelor personale. Luati in calcul urmatorul exemplu.

  • Daca intr-o echipa de vanzari se dau bonusuri individuale pentru rezultate individuale, ei nu vor coopera. Daca, insa, bonusurile sunt alocate pentru o crestere colectiva a vanzarii atunci indivizii vor colabora pentru cresterea rezultatelor comune.
  • Daca descrierea postului se refera doar la sarcini individuale, oamenii se vor focusa pe asta pentru a reusi. Cand primul rand din descrierea postului se refera la colaborarea cu ceilalti ca la o prioritate, atunci, indivizii vor respecta procedurile comunitatii si vor avea succese impreuna.

A lucra catre a cladirea infrastructurii organizationale

Pentru oamenii care au responsabilitatea de a conduce sisteme mai mari cum sunt departamente, companii, organizatii si administratii exista si o alta directie in care se poate actiona pentru a cladi o comunitate.

  • Exemple: Cum putem defini in mod clar o schimbare strategica in valorile si credintele culturale care sa poata fi implementata in mod masurabil in comportamentul colectiv? Cum pot liderii si managerii de top sa modeleze zilnic aceste valori, comportamente si rezultate dorite? Cum poate sistemul organizational de management de cariera sa selecteze aproape exclusiv, sa promoveze, recompenseze, recunoasca si retina, jucatori de echipa mai degraba decat individualisti? Cum pot trainingul comportamental, procesele de intalniri, abilitatile de management de echipa si coachingul de echipa si organizational sa insoteasca aceste schimbari de perspectiva?

Evident, pentru a face cu succes schimbarea necesara in cultura corporatiei, multe organizatii vor trebui sa ia decizii radical diferite. Va fi foarte dificil sa ai rezultate noi implementand retete vechi cu bucatari care nu au facut propria lor schimbare. Va fi aproape imposibil sa remodelezi vechi arhitecturi si sa renovezi infrastructura culturala daca un numar de echipe importante continua sa joace cu instrumente arhaice pentru beneficiul catorva individualisti castigatori pe termen scurt. Pentru a redesena sisteme largi, implicit infrastructuri culturale si arhistecturi este necesar:

  • Sa atragi si sa retii in mod strategic liderii colaborativi si modesti si angajatii cu adevarat orientati catre echipa
  • Sa dezvolti echipe eficiente care cladesc o comunitate, si
  • Sa selectezi partenerii externi fundamental potriviti care pot participa cu adevarat in cladirea acestui viitor indelung asteptat pentru Romania.

Alain Cardon si Metasysteme Coaching SRL sunt pregatiti sa acompanieze oameni, echipe si organizatii in aceasta perspectiva sistemica.

Tradus si adaptat cateodata,

Mihaela Reese (Paduraru)